Sådan digitaliserer og automatiserer du din bogføring og dit regnskab

20 mar, 2024

En af de opgaver, som man ikke kan blive fri for, hvis man driver sit eget firma, er bogføring og regnskab. Ganske vist er det muligt at overlade det til andre, men i sidste ende er det dig som indehaver, der har ansvaret for det.

For at gøre det lettere at få styr på det hele, bør du sørge for at digitalisere din bogføring og dit regnskab. Hvis der er processer, der kan automatiseres, bør du naturligvis også gøre dette. Det kan nemlig ende med at spare dig for en masse tid og besvær.

Brug altid et regnskabsprogram

I stedet for at forsøge at lave dit regnskab i et Excel-ark eller lignende, bør du benytte dig af et regnskabsprogram. I dag er der mange at vælge mellem på det danske marked. Blandt mindre firmaer er Dinero og Billy de foretrukne valg, da de er både brugervenlige og billige.

En fordel ved at benytte dig af et velkendt regnskabsprogram er, at de ofte tilbyder en del integrationer. Dermed vil det f.eks. være muligt at automatisere bogføringen af alle dine posteringer fra din webshop eller dit valgte fragtfirma.

Gem dine bilag i skyen

Det er bestemt også værd at sikre, at alle dine bilag bliver opbevaret et sikkert sted. Årsagen til dette er, at du har pligt til at kunne fremvise dine bilag. I stedet for at have dem liggende i store ringbind, bør du naturligvis sørge for at digitalisere dem og gemme dem i skyen.

Det er ikke svært at gøre dette, da det blot kræver, at du tager billeder af eller scanner dine fysiske bilag ind. Dernæst kan du gemme dem i Dropbox, Google Drive eller deslige. Dermed er de sikkert opbevaret, og kan tilgås fra næsten enhver enhed.

Nye regler på området

At have et digitaliseret regnskab gør det ikke blot lettere for dig eller din revisor at lave momsregnskab. Det sikrer også, at du overholder de nye regler på området. Der er nemlig indført regler om, at både regnskab og bilag skal være digitale i fremtiden, uanset størrelsen af virksomhederne.

Den nye bogføringslov skal dog ikke overholdes af alle virksomheder på samme tid. Derimod kommer den til at træde i kraft som følgende:

  • Personligt ejet virksomhed: Her træder reglerne tidligst i kraft d. 1. juli 2026
  • Selskaber: Her træder reglerne tidligst i kraft d. 1. juli 2024
  • Foreninger: Her træder reglerne tidligst i kraft d. 1. juli 2026